Kesä talousosastolla tuki tehokkaasti opintoja

Suuren yrityksen talousosasto tarjoaa laajan näkemyksen alasta ja sen työtehtävistä. Tämän pääsivät toteamaan myös Essi Mustalahti ja Jenni Toivonen, jotka viettivät kuluneen kesän Peabin talousosastolla Teollisuus-liiketoiminta-alueeseen keskittyen.

Essi Mustalahti, 23, ja Jenni Toivonen, 22, opiskelevat kummatkin kauppatieteitä 4. vuotta laskentatoimeen suuntautuen. Kulunut kesä Peabin ostoreskontrassa oli molemmille jo toinen laatuaan, sillä he viettivät myös edellisen kesän talousosastoon tutustuessa.

Palataanpa kevääseen 2020, kuinka harjoittelijamme päätyivät tällöin hakemaan Peabille?

-Halusin työskennellä talousosastolla yrityksessä, joka tuottaa konkreettisia hyödykkeitä ja työtehtävä vaikutti minulle sopivalta, sanoo Essi.

-Kauppatieteiden opiskelijana halusin päästä sisään talouden tehtäviin. Koska talous on jokaisen yrityksen taustalla, ajattelin sen olevan erinomainen väylä tutustua samalla johonkin itselle vieraaseen toimialaan. Halusinkin toimialan olevan itselleni mahdollisimman vieras, jotta voin tätä kautta laajentaa edelleen osaamistani. Rakennusalassa minua kiehtoi sen yhteiskunnallinen merkittävyys - sijoittuminen itse asfalttipuolelle tapahtui sattuman kautta. Toki rakennusala pitää sisällään myös muutamia omia kirjanpidollisia säännöksiä, jotka halusin päästä näkemään, kertoo Jenni.

Mitä kaikkea harjoittelijoiden työtehtäviin sitten on sisältynyt? Muun muassa ulkoista ja sisäistä raportointia, laskujen käsittelyä, talouden juoksevien asioiden hoitamista, ennusteiden laadintaa ja taloudellista neuvontaa eri sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille. Kummatkin ovat yhtä mieltä siitä, että tehtävät ovat olleet monipuolisia ja tekemistä on riittänyt.

Kuvassa Essi Mustalahti

Koska kulunut kesä oli kummallekin jo toinen, sujuivat työtehtävät monipuolisuudestaan huolimatta jo ammattilaisen elkein. Työtehtävien ollessa tuttuja, tiesivät he jo mitä kesältä odottaa. Toisin oli viime vuonna, kun kummallakin oli edessä ensimmäinen oman alan kesätyöpaikka.

-Aloitin Peabilla 2020 kesänä ja odotin ensisijaisesti oppivani uutta. Ensimmäisen niin sanotun oman alan työn saaminen oli jännittävää ja innostavaa, viime kesä menikin pitkälti tutustuessa uusiin työtehtäviin ja -ympäristöön. Toinen kesäni harjoittelijana on mennyt erittäin nopeasti ja tunnen ostoreskontran prosessin kokonaisuutena mielestäni paremmin kuin edellisenä kesänä. Tänä kesänä olen todella hahmottanut, kuinka paljon opin viime vuonna ja olen pystynyt kerryttämään osaamistani entistä enemmän. Olen nauttinut työstäni koko tämän ajan, minkä olen Peabilla viettänyt, Essi kertoo.

-Odotin paljon uutta ja sitä, että pääsee oikeasti tekemään. Näistä erityisesti jälkimmäinen on toteutunut. Kaikkiin prosesseihin on päässyt sekä alku- että loppuvaiheeseen mukaan, mikä on antanut hyvin kokonaisvaltaisen käsityksen talouden tehtävistä, sanoo Jenni.

Mikä sitten on ollut parasta talouden puolella vietetyissä kesissä?

-Parasta työssäni ovat avuliaat ja mukavat kollegat, vaihtelevat työtehtävät sekä työn joustavuus, tiivistää Essi.

-Parasta on ollut erilaiset asiakaskohtaamiset sekä yleisesti erilaisten ihmisten tapaaminen. Vastaavasti yritykset, joiden kanssa teemme yhteistyötä, ovat kaikkea toiminimien ja pörssiyhtiöiden väliltä. Laaja-alaisuus onkin mielestäni rakennusalan paras puoli. 

Työskentelen myös opintojen ohella, jolloin Peabin joustavuudesta ja kannustuksesta opintoja kohtaan on ollut suuri apu. Olen voinut tehdä työtä missä ja milloin vain sekä saanut yhdistettyä teorian ja käytännön yhtäaikaisesti, täydentää Jenni.

Jennillä erityisesti mieleen jäänyt hetki oli, kun hän pääsi tositoimiin kesälomia sijaistaessaan:

-Vakituinen työntekijämme oli juuri jäänyt lomalle, kun minuun otettiin yhteyttä samaan aikaan viiden eri henkilön toimesta. Hetki jäi mieleen, koska se mahdollisti itselleni ahaa-elämyksen jo opitusta sekä haastoi oman työn koordinoinnissa.

Kuvassa Jenni Toivonen

Sekä Essi että Jenni ovat molemmat kokeneet harjoittelunsa erittäin hyödylliseksi tulevaa uraansa ajatellen. Harjoittelut ovat tuoneet mukanaan käytännön osaamista ja syvempää ymmärrystä talouden työmahdollisuuksista. Tulevaisuudensuunnitelmistakin heillä on jo ajatusta:

-Nyt aion ottaa kaiken irti maisteriopinnoistani, ja toivon myös pääseväni kokeilemaan erilaisia työtehtäviä eri alojen yrityksissä Suomessa sekä mahdollisesti myös ulkomailla. Matkustelu on suuri intohimoni, joten toivon, että pääsisin myös lähtemään taas reissuun jossain vaiheessa tulevaisuudessa, Essi kertoo.

-Työelämässä minua kiinnostaa konsultointi. Haluaisin opiskella kauppatieteiden lisäksi vielä jotain muutakin, mutta en vielä tiedä mitä. Haluan pitää tulevaisuuden avoinna, koska uskon yllätyksellisimpien tapahtumien olevan niitä kaikkein parhaimpia. Näitä on onneksi riittänyt jo Peabillakin, toteaa Jenni.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön