Suunta uralle löytyi päällystystyömaalta

Jere Savela, 25, on ollut kesätöissä asfaltin parissa jo 15-vuotiaasta saakka. Menneinä kesinä hän on päässyt kulkemaan niin pohjatyö-, jyrsintä- kuin levitystiimienkin mukana ja tekemään melkeinpä kaikkea liikenteenohjaajan tehtävistä perämiehen tehtäviin. Tänä kesänä hän pääsi jälleen oppimaan uutta, kun vuorossa oli ensimmäinen työnjohtoharjoittelu Vaasassa.

Mutta mitä kaikkea ensimmäinen kesä työnjohtoharjoittelijana on sitten pitänyt sisällään?

–Työ on ollut todella monipuolista ja sitä on päässyt itsenäisesti tekemään. Työtehtäviin on kuulunut mm. laskuttamista, asiakassuhteiden hoitamista, tarjouslaskentaa ja työmaiden johtamista, Jere luettelee.

Vaikka asfalttiala olikin jo tullut tutuksi työmailta, toi kesä työnjohdon puolella paljon uutta mukanaan. Jere odottikin pääsevänsä näkemään, mitä kaikkea suorittavan työn takana pyöriikään:

–Odotin pääseväni oppimaan uutta ja halusin nähdä, mitä kaikkea siellä työmaidenkin taustalla pyörii, ns. ”ison kuvan” liiketoiminnasta. Nämä odotukset ovat kyllä myös toteutuneet ja hyvin on kesä mennyt. Palaute on ollut positiivista.

Kesätyönsä parhaaksi puoleksi hän mainitseekin työn vapauden ja työnantajan luottamuksen:

–Kukaan ei ns. pidä vahtia, vaan sinuun luotetaan ja vastuuta annetaan niin paljon kuin itse haluaa. Aika vapaasti saa tehdä kenenkään puuttumatta, kunhan vain hommat tulee hoidetuksi. Apua ja tukea saa tietty aina kun sitä tarvitsee.

Kesän mieleenpainuvin hetki, ja samalla eräänlainen tulikoe, oli koneaseman rikko keskellä kesän kuuminta päällystyskautta. 

–Jouduimme yhtäkkiä suunnittelemaan ja järjestelemään sen hetkisten työmaiden toteutukset uusiksi. Se jäi kyllä mieleen. Selkkaukset passaa aina olemaan niitä mieleenpainuvimpia, hän toteaa.

Peab Asfaltille Jere päätyi aikoinaan sattuman kautta.

–Töitä piti joskus vain saada ja jotenkin sitä sitten päätyi asfalttihommiin kesäksi, hän kertoo.

Tämä osoittautuikin ratkaisevaksi valinnaksi myös työuraa ajatellen, sillä nyt Jere opiskelee viimeistä vuottaan logistiikkainsinööriksi ammattikorkeakoulussa asfalttialan innoittamana. Alavalintaansa hän ilmoittaa olevansa erittäin tyytyväinen, mikä näkyy myös tulevaisuudensuunnitelmissa:

–Nyt tarkoituksena olisi käydä opinnot loppuun ja valmistua keväällä 2022, jonka jälkeen tavoitteena olisi saada vakipaikka työnjohdosta. Olen pyrkinyt tälle alalle nuoresta pitäen, ja nyt on onneksi saanut jalkaakin oven väliin tämän kesän myötä.

Alan konkarina Jere suositteleekin työnjohtoharjoitteluun hakeville ensin kesää työmailla:

–Työntekijäkokemuksesta on ollut paljon hyötyä työnjohtoharjoittelussa. Jo yksi kesä työmailla helpottaa työnjohdossa toimimista, kun siellä pääsee näkemään eri työvaiheita ja sen toiminnan käytännössä.