Kesä päällystystyömailla toi vaihtelua opiskelijan arkeen

Aleksi Gouatarbès, 19, työskenteli kesän lapiomiehen tehtävissä päällystysporukan mukana. Kesä toi tervetullutta vaihtelua tuoreen ylioppilaan arkeen, kun tietokoneen ruutu vaihtui lapion varteen.

Päällystystyömailla uudet työntekijät aloittavat yleensä lapiomiehen tehtävistä, ja niin teki myös Aleksi. Hänen tehtäviinsä kuului mm. asfalttimassan lapiointia, kaivonkansien nostelua ja muita avustavia tehtäviä päällystysporukassa.

Vielä keväällä asfalttiala työtehtävineen oli Aleksille täysin vierasta, aiemmat kesät hän oli viettänyt mm. puistotöiden ja toimistotehtävien parissa. Niinpä hän ei oikein tiennyt mitä kesältä odottaa.

- En oikeastaan tiennyt mitään asfaltoinnista ennen tätä kesää. Tiesin vain, että työ on fyysisesti melko vaativaa. Alussa olikin aikamoista opettelua, mutta siitä se lähti sitten hyvin sujumaan. Muu työporukka otti onneksi hyvin vastaan ja auttoi aina tarvittaessa. Mukavaa hommaa on ollut, toteaa Aleksi.  

Mieleenpainuvinta, ja samalla yllättävintä työssä olivat pitkät työvuorot ja kiivas työtahti. Keskellä kuuminta päällystyskautta työpäivät voivat helposti olla 11-12 tuntia pitkiä, ja työtä tehdään rivakasti koko ajan liikkuen. Tämä oli kuitenkin myös yksi työn hyvistä puolista Aleksille:

- Parasta kesässä oli se, että pääsi oikeasti tekemään ja että töitä riitti. On hyvä, kun ei tarvitse vain seisoskella turhanpanttina. Rehellisesti sanottuna myös palkkaus oli yksi työn parhaista puolista.

Kesä kuluikin nopeasti töitä tehdessä ja nyt loppuvuodelle uusia haasteita on tuomassa asevelvollisuus, jonka Aleksi suorittaa Haminan Reserviupseerikoulussa. Armeijan jälkeen edessä siintää puolestaan oikeustieteen opinnot, mutta sitä ennen voisi vielä keretä toisellekin kaudelle päällystyshommiin;

- Ajattelin kyllä tulla ensi kaudellekin hommiin, jos vain aikataulut sen sallivat ja se työnantajan puolesta onnistuu, sanoo Aleksi.