Jo toista kesää Peab Asfaltin keskuslaboratoriossa: ”Kiinnostava työ herätteli pohtimaan tulevaisuutta”

”Hauskaa hommaa ja mahtavaa porukkaa”, Julia Saloranta, 25, ja Lotta Elonen, 21, summaavat kesätyökokemuksensa Peab Asfaltin keskuslaboratoriossa. Vantaan Tuupakassa maaliskuussa 2021 uusiin tiloihin muuttaneen laboratorion modernit, siistit ja turvalliset puitteet saavat molemmilta kiitosta.

”Olimme laboratoriossa kesätöissä jo vuonna 2021, ja nyt oli luontevaa hakea tänne takaisin. Työtehtävät olivat jälleen mielenkiintoisia ja monipuolisia. Pääsimme tutustumaan kattavasti laboratoriotyöskentelyyn”, he kertovat.

Keskuslaboratoriossa testataan asfaltin raaka-aineita, suoritetaan asfalttiasemien laadunvalvontaa ja tutkitaan päällysteistä porattuja näytteitä.

Julia Saloranta opiskelee biologiaa Turun yliopistossa. Hän päätyi alun perin kesätöihin Tuupakkaan tuttavansa suosituksesta.

”Kuluneena kesänä työnkuvani monipuolistui, ja oli hienoa oppia taas uutta. Tein asfalttimassojen laadunvalvontaa, tutkin rakeisuuskäyriä, bitumiprosentteja ja poranäytteitä sekä autoin toimistohommissa.”

Asfalt_kesätyöntekijä_Julia_Saloranta_1-1.jpg

Julia Saloranta teki muun muassa sideaineen eristyksiä sentrifugilla ja tutki sen jälkeen
eristetyn sideaineen ominaisuuksia. ”Se oli hauska laite. Kesätyöpaikkaan oli helppo
palata, kun tilat ja työkaverit olivat tuttuja.”

Espoossa Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa opiskeleva Lotta Elonen löysi kesätyöpestin, kun vanhempi saman alan opiskelija vinkkasi hänelle paikasta.

”Ensimmäisestä kesästä jäi niin mukava tunne, että halusin jatkaa töitä tutun porukan kanssa. Oli innostavaa perehtyä uuteen. Työskentelin bitumipuolen laadunvalvonnassa ja tein muun muassa bitumiemulsiotestejä.”

Asfalt_kesätyöntekijä_Lotta_Elonen_1-1.jpg

Kesätyö tuki hyvin Lotta Elosen opiskeluja. ”Yksi maisterivaiheen pääaineista liittyy
georakentamiseen, ja tehtäväni laboratoriossa olivat läheisessä yhteydessä siihen.”

Salorannan ja Elosen mukaan parasta kesässä oli ehdottomasti mukava ja rento työyhteisö – vaikka itse työkin oli kiinnostavaa. Nuoret kokivat itsensä arvostetuiksi yhteisön jäseniksi, ja yhteinen huumori ja sävel löytyivät kokeneempien laboranttien kanssa helposti.

”Timanttisilla työkavereilla oli iso merkitys työssä viihtymisessä. Hauskoja hetkiä oli päivittäin. Vietimme yhdessä aikaa myös vapaalla. Meillä on vielä opintoja jäljellä, mutta työ on herätellyt pohtimaan tulevaisuutta. Emme ole lyöneet mitään lukkoon, mutta kyllä testaus- ja tutkimustyö voisi olla yksi vaihtoehto.”